Naspäť na zoznam príspevkov

04 - Dobiehame zameškané

5. 1. 2015

Prvé stretnutie so zástupcom Freshhausu (deviateho septembra) spočívalo v súpise požiadaviek, predstáv a voľných nezáväzných fantázií, ktoré sme mali na náš vysnívaný dom. Keďže dom je vec komplikovaná, stretnutie trvalo viac než dve hodiny. Po ňom prišlo čakanie na výsledok. Jednou z dôležitých otázok, na ktoré malo toto čakanie priniesť odpoveď bolo to, či bude navrhnutý dom vychádzať z katalógových projektov ponúkaných firmou freshhaus (bude to marhuľa alebo broskyňa?). Druhou možnosťou by bol architektonický dom navrhnutý na mieru ľuďmi z firmy marty häuser. Z praktického pohľadu nie až taký veľký rozdiel (architektonický návrh od základov by zrejme zabral trochu viac času a možno aj peňazí), vzhľadom na naše predchádzajúce skúsenosti s architektmi sme však preferovali prvú možnosť.

Prvého októbra sme sa stretli opäť, tentoraz s prvým návrhom nového domu. Bola to nakoniec úprava katalógového projektu, bolo to ale vraj na hrane (a doteraz nevieme či je to marhuľa alebo broskyňa). Dve poschodia, pivnicu, dokonca aj okná to malo. No a to najdôležitejšie - aj odhad ceny tam bola. Tá cena bola v stanovených hraniciach, navyše so zárukou, že výsledná suma (ktorá je samozrejme známa až po príprave detailného projektu) sa nebude líšiť o viac než päť percent. Celí spokojní sme po dvoch dňoch podpísali zmluvu na prípravu detailného projektu (cena 15,000 CHF, ktorá sa odráta od výslednej ceny domu v prípade, že sa nakoniec rozhodneme stavať).

V pondelok šiesteho októbra sme sa už stretli znova aby sme spolu prebrali naše komentáre a výhrady k prvým plánom. Keďže sa nám tie plany naozaj celkom páčili, nebolo toho dohromady až tak veľa na diskusiu. Po dvoch týždňoch, 22. októbra, sme mali v rukách prepracovaný a detailnejší projekt na ktorom sa už potom nemenilo skoro nič (aspoň čo sa pôdorysov týka). Po rozhodnutí sa o niekoľkých zostávajúcich otázkach (drevené okná namiesto plastových, zelená strecha, a podobne) sme už navyše mali v rukách definitívnu cenu, na ktorej sa už nebude (dúfajme) nič meniť. Začiatkom novembra sme dostali návrh zmluvy o stavbe domu, potom absolvovali stretnutie v banke (s povzbudivým priebehom), no a konečne 25. novembra sme sa prvýkrát vybrali do Wilu podpísať zmluvu. Zďaleka však nešlo iba o ten jeden podpis...


nasledujúci príspevok >

< predchádzajúci príspevok