Naspäť na zoznam príspevkov

02 - Ako po masle

2. 12. 2014

Schmitten je dedina medzi Fribourgom a Bernom, na železničnej trati so spojením do oboch smerov každú polhodinu... Škola a škôlka tam sú, a vraj veľmi dobré. Migros tam nie je, zvykli by sme si ale snáď aj na ten Coop, že áno.

Pozemok je síce celkom malý, 623 metrov štvorcových, aspoň sa ale v záhrade úplne neutopíme. Je trochu od cesty (ten červený štvorec na mape dole) a jeden susedný pozemok (ten modrý štvorec) je zatiaľ nezastavaný. Výhľad na Fribourgské predalpy nie je úplne voľný, kto ale chce, Gantrisch a Kaiseregg si nájde. Pár minút pešej chôdze a objavia sa aj Eiger, Mönch a Jungfrau.

O pozemok sa spolu zaujímalo, viac alebo menej vážne, asi 60 záujemcov, o to väčšia bola naša radosť, keď si majiteľ vybral spomedzi všetkých záujemcov práve nás. Jedným z dôvodov, ktoré možno zavážili v náš prospech mohlo byť aj to, že sme mali záujem (nezáväzný) postaviť na pozemku presne ten istý dom, ktorý si pôvodný majiteľ pozemku (povolaním architekt) navrhol sám pre seba. Ak by sme nič nemenili na fasáde, pôvodné stavebné povolenie by ostalo v platnosti - ušetrili by sme teda asi dva mesiace času a nejaké tie peniaze.

Tak sme sa teda pustili do zmien pôdorysov. Do zariaďovania kuchyne. Kúpeľní. Výberu kachličiek a parkiet. Leto bolo horúce.

Až prišiel koniec augusta a s ním aj prvý odhad ceny domu. Na tento odhad sme sa už dovtedy pýtali viackrát, jedinou našou informáciou však bolo uistenie architekta pri prvom stretnutí, že s naším rozpočtom "to nebude problém". Prvý seriózny odhad (položka po položke) bol však presne na hornej hranici tohto rozpočtu. S dodatkom, že presná cena sa ešte môže meniť o najviac 20 percent a to skôr smerom nahor... Cenou sme neboli nadšení, banka ešte menej. Navyše, pôvodne plánovaný začiatok prác (jeseň) sa posunul, pretože sa vraj veľa stavia a pred Vianocami sa nedá nájsť voľný stavebný majster. Tri mesiace práce na projekte (jún-august) boli zrazu fuč.


nasledujúci príspevok >

< predchádzajúci príspevok